Dr Catalina IONESCU
Dupa ultimele statistici, astazi, una din patru persoane sufera de o boala alergica, cu o tendinta in crestere a incidentei alergiilor, astfel incat in anul 2020 se presupune ca doi din patru indivizi vor avea o afectiune alergica. Afectiunile alergice pot intra in categoria bolilor civilizatiei, deoarece prevalenta acestora este intr-o reala crestere in ultimele decenii ale secolului al XX-lea. Alergia reprezinta o reactie a sistemului imunitar al organismului la contactul cu anumite substante alergene ce se gasesc in alimente, medicamente, precum si cu alergenii din mediu: praf, polen, mucegai, par de animal. Exista persoane care au o predispozitie la alergenii din mediu (pacienti cu teren atopic) si care asociaza niveluri ridicate de IG-E serice. Bolile atopice includ astmul bronsic, rinita alergica si eczema atopica a sugarului. Predispozitia genetica este factor de risc major: daca unul din parinti este alergic, riscul estimat al copilului sa fie alergic este de 48% si creste la 70% daca ambii parinti sunt alergici.
Grupele de varsta cele mai predispuse alergiilor
Alergia poate imbraca aspecte clinice variate. Semnele unei boli alergice pot fi: cutanate (dermatita, eczema, urticarii, angioedem, transpiratii), oculare (edem al pleoapelor, ochi rosu, mancarime la nivel ocular, lacrimare excesiva ), la nivelul urechii (senzatii de infundare, prurit, inrosire), respiratorii (tuse, stranut, wheezing- suierat la respiratie, dispnee - respiratie greoaie). Copiii au dispozitie crescuta de a dezvolta alergii, mai ales intre 3 luni si 9 luni, precum si intre 2 ani si 5 ani. 8% dintre copiii sub trei ani sufera din cauza alergiilor alimentare si singura modalitate de vindecare o reprezinta evitarea alimentelor care declanseaza boala. Sugarii sunt mai predispusi la alergii datorita contactului cu alimen