Încă de la intrarea în Uniunea Europeană, România a implementat Sistemul Rapid de Alertă (SRAAF), pentru a proteja populaţia de efectele alimentare ale globalizării. Numai în ultimele cinci luni, prin intermediul acestui sistem, medicii veterinari au identificat sau primit peste 24 de alerte alimentare. Lista cu alimente periculoase descoperite la Braşov este lungă: salam de Sibiu contaminat cu Listeria, apă plată Dorna cu corpuri străine, caise deshidratate cu un conţinut mare de sulfiţi, caviar cu aditivi, ceai antiadipos cu radiaţii ionizate, croissant spaniol umplut cu corpuri metalice, propolis contaminat chimic, carne de porc tocată cu Salmonella, file ton afumat contaminat cu mercur, îngheţată plină de microbi, struguri mucegăiţi, telemea cu stafilococi, piper negru cu Salmonella, sau pâine cu excremente de şobolan. „Din momentul în care noi primim informaţia prin sistemul consacrat, în decurs de 48 de ore avem termen final de rezolvare: prelevare probe, sechestrare lot de produse, examen de laborator, aplicarea unei soluţii şi stingerea alertei”, a declarat Dorin Enache, director al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov
Alarma se dă printr-un sistem informatic de tip e-mail, dar şi prin telefoanele de serviciu ale medicilor veterinari, la orice oră din zi şi din noapte. Chiar dacă un produs contaminat este depistat în UE, prin intermediul acestei reţele întreg stocul este confiscat şi incinerat, indiferent de ţara în care a fost exportat. „În momentul în care avem o astfel de alertă, inspectorii DSVSA interacţionează pentru sechestrarea produselor incriminate, pentru prelevarea de probe, pentru verificarea listei de distribuţie, pentru comunicarea cu celelalte instituţii din lanţul alimentar, pentru efectuarea anchetei epidemilogice în cazul în care există persoane îmbolnăvite”, a declarat Dorin Enache. Încă de la i