Conopida, o legumă din familia cruciferelor, este o valoroasă sursă de vitamine (B1, B2, C). Datorită aportului caloric redus (doar 28 de calorii la 100 g), conopida este recomandată în curele de slăbit. Efectele terapeutice ale acestei legume se datorează sulfului, calciului, magneziului şi potasiului din compoziţia sa.
Specialistul în fitoterapie Eugen Giurgiu menţionează că, alături de broccoli, conopida este recunoscută pentru eficienţa ei în prevenirea şi în tratarea cancerului, în special a celui de colon.
Reţeta săptămânii
Friptură de curcan cu conopidă
Timp de pregătire: o oră
Calorii: 220/porţia
Ingrediente: 500 g de carne de curcan, o conopidă mare, 50 ml de vin alb, 100 ml de ulei de măsline, 3-4 foi de dafin, o linguriţă de cimbru, 250 g supă de zarzavat.
Preparare. Se desface conopida în bucheţele, se spală şi se fierbe într-un vas cu puţin ulei de măsline. După ce au fiert, bucheţelele se scot din apă şi se presară cu cimbru.
Carnea, aşezată într-o tavă adâncă, unsă cu ulei şi presărată cu foi de cimbru, se pune în cuptorul încins. După 20 de minute, se întoarce friptura şi se stropeşte cu supa de legume. Friptura se serveşte tăiată în felii, cu conopidă, asezonată cu sosul din tavă.