Aproape 1.500 de locuitori ai municipiului Slatina au mâncat „în oraş”, astăzi - de Ziua Unirii, după ce autorităţile au pregătit aproape 3.000 de sărmăluţe, plus un pahar de vin fiert. Gestul autorităţilor a venit pe fondul caracterului special al acestei zile, când, pe de-o parte, s-au sărbătorit 154 de ani de la unirea Principatelor, iar, pe de altă aparte, Slatina a stabilit un nou record la categoria cel mai mare cor din România.
Slătineni de toate vârstele au venit, joi – 24 ianuarie, cu mic-cu mare, pe esplanada din centrul municipiului. Dacă unii au vrut să participe neapărat la stabilirea unui record, respectiv cel mai mare cor din ţară ce a interpretat imnul naţional „Deşteaptă-te, române!”, alţii au venit doar pentru a nu lăsa să se strice bunătate de sarmale puse la dispoziţie de către Primăria Slatina.
Astfel, în jurul orelor 13.00, adică la puţină vreme după ce slătinenii tocmai stabiliseră recordul anterior menţionat (4.474 persoane, n.a.), „acţiunea” s-a mutat într-un colţ al esplanadei din preajma magazinului „Oltul” unde era amenajat un cort şi, alături, odihneau două cazane ambulante împrumutate de la o unitate militară din oraşul Caracal. Aici s-a derulat un alt episod mult-aşteptat al zilei, respectiv distribuirea a 3.000 de sărmăluţe şi mămăliguţă.
Vicele Mihaela Stana, gazdă de serviciu
Pentru pregătirea mâncării, bucătarii de la cantina Şcolii de Poliţie din Slatina au folosit următoarele cantităţi de ingrediente: 80 kg. carne de porc, 330 kg. varză, 30 kg. afumătură, 20 kg. orez, 30 kg. ceapă, 30 kg. pastă de tomate, 100 kg. roşii în bulion, 1 kg. cimbru, 1 kg. piper, 1 kg. foi de dafin, 10 kg. sare, 10 kg. ulei şi 25 kg. ardei iute. La acestea s-au adăugat 80 kg. mălai pentru pregătirea porţiilor de mămăliguţă. Fiecare porţie a conţinut două sarmale, plus un pahar de vin fiert. Foto Ziua Unirii, cu sarmale şi