Alimentaţia excesivă, lipsa de mişcare, consumul excesiv de alcool şi tutun din perioada Sărbătorilor au favorizat acumularea de toxine în organism. Oboseala persistentă, durerile de cap, depunerile de grăsime, valorile crescute ale colesterolului, insomniile sunt semne că organismul este invadat de toxine.
Puteţi scăpa de acestea cu reţeta naturistă prescrisă de Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med.
Organele care participă la detoxifiere, denumite şi porţi de epurare, sunt: ficatul, intestinul, rinichiul, pielea, plămânul şi reţeaua care le leagă pe toate acestea între ele, respectiv vasele de sânge şi vasele limfatice.
Detoxificarea ficatului
Pentru detoxificarea ficatului, specialistul nostru vă furnizează meniul zilei. Astfel, la micul dejun beţi un suc obţinut din 150 g de ridiche şi 200 g de morcov, păstârnac şi pătrunjel. La prânz puteţi prepara o supă cremă de varză albă. La un litru şi jumătate de apă se adaugă 500 g de varză albă, un fir de praz, un morcov, un pătrunjel, o ţelină mică, o lingură de ulei. Se adaugă la final leuştean şi pătrunjel verde, tocate mărunt. La felul doi: piure de spanac cu ciuperci şi usturoi pisat.
Iar la cină: salată de andive cu praz, care completează meniul de detoxificare urmat de-a lungul zilei.
Pe tot parcursul zilei vom bea cel puţin doi litri de apă şi ceai. Cel mai eficient ceai pentru detoxificarea ficatului este obţinut din amestecul de gălbenele, frunze de zmeur şi coada-calului în părţi egale. Astfel, la 100 ml de apă se infuzează o lingură din acest amestec. Se acoperă cinci minute, se strecoară şi se bea pe parcursul unei zile cu înghiţituri mici. Doctor Cristina Bălănescu recomandă această cură de dezintoxicare o dată pe săptămână, timp de o lună, sau trei zile la rând după p