Băimărencei i-a plăcut mereu să relaţioneze cu oamenii. De trei ani, îşi conduce singură afacerea: o firmă renumită de catering. Spune că are succes datorită susţinerii familiei sale.
Mariana Dan este genul de femeie puternică care, odată pornită pe un drum, nu se fereşte nici de provocări, nici de greutăţile care-i apar în cale. Spune că este legată strâns de Baia Mare, precum şi de familie: „De felul meu, sunt o fire statornică. Nu-mi plac schimbările şi nu aş pleca din oraşul ăsta. Nu e vorba de monotonie, viaţa mea nu e defel monotonă, însă depind enorm de confortul sufletesc”.
Acum trei ani, s-a reprofilat
Vreme de 18 ani, a fost fidelă aceluiaşi loc de muncă. A fost funcţionar public în cadrul Renel. A luat contact cu tot felul de oameni şi i-a plăcut munca directă cu aceştia. În urmă cu trei ani, a ales totuşi să facă o schimbare majoră: s-a apucat de propria afacere. „Am oscilat între a deschide un laborator de prăjituri, pentru că-mi plăcea tare mult să le fac, aveam şi reţete bune, şi o firmă de catering”, arată Mariana Dan. A optat, în cele din urmă, pentru cea de-a doua variantă. „La acea vreme, în Baia Mare erau doar trei firme cu acest profil de activitate. Am avut un succes la care nu m-am aşteptat. Reţetele erau cu caracter tradiţional, pentru că românul este foarte conservator din acest punct de vedere. Degeaba aş fi încercat să introduc în meniu cine ştie ce feluri culinare exotice, nu aş fi avut succes. Băimărenilor le plac carnea, cartofii, varza şi fasolea. Dar depinde mult de felul în care acestea sunt gătite”, explică patroana.
Femeia este dezamagită de oamenii din ziua de azi. Este de părere că acestora le lipseşte mai mult ca oricând simţul responsabilităţii lucrului bine făcut. Pentru schimbările petrecute în semeni, Mariana Dan dă vina pe sistemul actual din România şi pe traiul greu. Acum, lucrează cu