Asmăţuiul, cunoscut sub denumirile de pătrunjel creţ sau pătrunjel franţuzesc, este o plantă aromată, folosită sub formă de condiment. Frunzele sale conţin Vitamina C, Asmăţuiul, cunoscut sub denumirile de pătrunjel creţ sau pătrunjel franţuzesc, este o plantă aromată, folosită sub formă de condiment. Frunzele sale conţin Vitamina C, complexul B, minerale, ulei volatil - compus din substanţe amare.
Potrivit fitonutriţionistului Eugen Giurgiu, principiile active ale plantei stimulează secreţiile gastrice, biliare şi intestinale, elimină toxinele din organism şi purifică sângele. Se recomandă în cura de slăbire, deoarece este săţios şi stopează asimilarea dulciurilor.
Peşte la cuptor cu asmăţui şi lămâie
Timp de preparare: 40 de minute
Calorii: 120/porţia
Ingrediente: 600 g file de cod,o linguriţă asmăţui mărunţit, 2 lămâi, ulei de măsline, legume-dovlecei şi morcovi pentru garnitură.
Preparare: Fileul de peşte, curăţat, stropit cu lâmâie şi împachetat în folie unsă cu ulei, se păstrează la rece 30 de minute.
Apoi se pune la cuptor, la foc potrivit, în tava unsă. După 30 de minute se înlătură foliile şi se lasă peştele 10 minute să se rumenească. Se serveşte cu garnitură de legume fierte, asmăţui tocat şi felii de lămâie.