Interviu cu ES Lee Kwang Jae, ambasador al Republicii Coreea în România, realizat cu prilejul dineului oficial cu ocazia împlinirii a 20 de ani de relaţii diplomatice între cele două state.
● J.B.: Excelenţă, se împlinesc 20 de ani de relaţii diplomatice între Republica Coreea şi România. Puteţi puncta, pe scurt, care sunt cele mai importante realizări ale eforturilor diplomatice comune?
● În cei 20 de ani de relaţii diplomatice am reuşit să construim un parteneriat strategic. Din punct de vedere politic, s-a semnat un plan de acţiune comună pentru implementarea parteneriatului strategic, iar, din punct de vedere economic, volumul schimburilor comerciale este în continuă creştere. De asemenea, aş dori să punctez vizita domnului ministru Theodor Baconsky în Coreea.
● J.B.: La noi, la români, se spune că atunci când mănânci pâine şi sare cu un om, la aceeaşi masă, sub acelaşi acoperiş, se creează o anumită comuniune, oamenii se respectă şi se înţeleg mai mult. Ce semnificaţii are, în ţara dumneavoastră, Excelenţă, gestul de a chema pe cineva la masa ta, de a împărţi cu el o farfurie cu mâncare, o bucată de pâine?
● Este o tradiţie identică şi în ţara mea. Ca şi în România, în Republica Coreea acest obicei de a invita acasă pe cineva, de a împărţi cu el mâncarea este un semn faţă de celălalt că îl apreciezi şi că îl consideri o persoană foarte specială. Ne place să ne onorăm oaspeţii cu o mâncare bună.
J.B.: Numiţi trei caracteristici importante ale gastronomiei coreene care pot constitui punctul de pornire pentru o promovare eficientă, în România, a produselor culinare care se importă din ţara dumneavoastră.
● În primul rând, mâncarea coreeană este extrem de echilibrată, în al doilea rând, menţine un stil de viaţă sănătos, iar a treia caracteristică e că se bazează pe ingrediente naturale, multe legume, cereale..