• In urma analizelor la care a fost supus graul, s-a constatat ca acesta este de calitate si poate fi folosit in panificatie fara nici o problema
Desi majoritatea producatorilor agricoli sustineau ca graul de anul acesta nu va putea fi folosit in panificatie, specialistii declara ca judetul Iasi are grau de calitate. In urma analizelor la care a fost supus graul, s-a constatat ca acesta este de calitate si poate fi folosit in panificatie fara nici o problema. "In cea mai mare parte, graul este bun pentru panificatie. Intr-adevar, graul care a fost recoltat mai tarziu nu este de calitate. Cantitatile de grau incoltit pe judetul Iasi sunt foarte mici", a declarat Constantin Arustei, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi. Desi cateva mii de hectare de culturi agricole au fost afectate de inundatiile de la sfarsitul lunii iulie, recolta de anul acesta se prezinta peste asteptarile specialistilor. "Recoltele sunt bune pe ansamblu. Chiar daca o mare parte din culturile agricole au fost distruse de inundatii, recolta culturilor de toamna se arata destul de bogata.
Inundatiile nu au afectat chiar atat de mult agricultura ieseana", a precizat Constantin Arustei. Astfel, in ceea ce priveste culturile de toamna, s-au inregistrat cantitati considerabile de floarea soarelui, porumb, soia, cartofi de toamna, sfecla de zahar. De asemenea, si cantitatile de fructe produse in judet sunt considerabile. Asadar, dintr-o suprafata totala de 186 hectare struguri de masa, s-au obtinut 5,5 mii kilograme la hectar, iar din aproape 10 mii hectare struguri de vin s-a realizat o productie de peste 6,2 mii kilograme la hectar. Producatorii agricoli mai estimeaza circa 10 mii kilograme de mere la hectar si aproximativ 3,3 mii kilograme de pere la hectar. Productia de grau si secara a Romaniei a totalizat in acest an 7,75 mi