Vineri, 27 martie, sub auspiciile Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie si Boli Metabolice "Prof. N.C. Paulescu" şi a Fundaţiei pentru Alimentaţie Sănătoasă, a avut loc workshopul "Grăsimile alimentare şi sănătatea în actualitate".
Prof. dr Dan Cheţa, preşedintele Fundaţiei pentru Alimentaţie Sănătoasă, coordonatorul cărţii "Cum să trăim mai mult şi mai bine" apărută la Editura Academiei Române la finele anului trecut, a trecut în revistă rezultatele întâlnirii la nivelul experţilor internaţionali în nutriţie şi boli metabolice de la Barcelona, eveniment care s-a desfăşurat în perioada 1-2 februarie 2009.
Prea mult şi pe nedrept incriminate de bolile civilizaţiei, raportul subliniază beneficiile asupra sănătăţii grăsimilor alimentare, cu precizarea următoarelor recomandări:
1. grăsimile trebuie să acopere 30%-35% din necesarul energetic al zilei;
2. grăsimile saturate (cele de origine animală) trebuie să reprezinte maximum 10% din necesarul energetic acoperit de grăsimi;
3. acizii graşi polinesaturaţi (omega 3 şi omega 6) trebuie să contribuie la aportul energetic în proporţie de 6%-10%;
4. aportul acizilor graşi trans trebuie să reprezinte maximum 1% din energia zilnică;
5. restul de energie furnizată de grăsimi trebuie acoperit de grăsimile mono-nesaturate.
Raportul prezintă o situaţie alarmantă a comportamentului alimentar al consumatorului, care din punct de vedere nutriţional a redus consumul de lipide (grăsimi) doar pentru a evita îngrăşarea, renunţând la grăsimi în defavoarea beneficiilor asupra sănătăţii pe care unele grăsimi le exercită asupra organismului uman.
De altfel, pentru o comunicare mai eficientă, semnatarii documentului de la Barcelona (Consfătuirea internaţională a experţilor sub auspiciile Uniunii Internaţionale a Ştiinţelor în Nutriţie - IUNS - şi Federaţia Mondială