GURMANDUL IN BUCATE Orez in bambus si farfurii de portelan chinezesc, pe care se rasfata doua portii de prepelita cu ginseng si legume: emotia iubirii e aceeasi in orice limba ar fi sa iti declari sentimentele
Respectul si pasiunea il caracterizeaza pe chinez in raport cu mancarea. Respectul, pentru ca, in conceptia sa, o alimentatie bine alcatuita determina starea de bine a organismului si armonia dintre trup si minte. Chinezii dau atat de multa importanta mancarii, incat si atunci cand se saluta folosesc o expresie din sfera culinara: "Chi fan le ma" inseamna "Ai mancat?" si e ruda cu al nostru "Ce mai faci?"⦠Respectul pentru mancare e dublat de pasiune. Cum altfel ar putea fi explicata existenta a circa 5.000 de feluri de mancare chinezesti, fiecare cu istoria si traditia sa?
Simboluri chinezesti Wok
O tigaie miraculoasa ne ajuta sa gatim âchinezeste"! Wokul e o ustensila de bucatarie de baza pe continentul asiatic. Mai adAnca decAt clasica noastra tigaie, ea are doua mAnere ce ajuta miscarile repezi ale bucatarului n timp ce prajeste mAncarea. Cele moderne sunt din teflon ce mpiedica ingredientele sa se lipeasca. Prajirea e favorizata de forma sferica a tigaii, ce necesita foarte putin ulei. Wokul nu se spala, ci se sterge cu hArtie absorbanta, ca sa pastreze n timp aroma specifica. In timpul Anului Nou Chinezesc, respectului si pasiunii pentru mancare li se adauga o simbolistica aparte. Fiecare fel asezat pe masa este interpretat potrivit traditiei: portocalele simbolizeaza norocul si banii, pestele - belsugul, puiul - norocul, branza de soia - speranta de mai mult si de mai bine⦠Cei proaspat casatoriti mananca perisoare zaharisite din faina de orez, ca sa aiba o experienta dulce si armonioasa. Pe patul nuptial, parintii pun nuci, curmale, bomboane si portocale, ca sa aiba nepotei frumosi⦠Cu cat sunt mai multi la masa, cu atat se div