Dorada este un peste care a incitat mintile bucatarilor de-a lungul secolelor. Mai ales ca este asimilat spatiului mediteranean, bogat in legume, condimente si fructe exotice, toate atat de potrivite cu acest peste. In Romania insa, aceasta specie este cunoscuta doar de cativa ani, apogeul fiind atins in prezent, cand majoritatea marilor magazine ofera spre vanzare o mare varietate de peste.
CRESTERE. Tara unde dorada este foarte cunoscut si apreciat este Israelul. De la un bucatar venit de pe acele meleaguri la noi in tara am aflat de existenta lui. Joseph Hadad ne-a incantat cu minunata reteta de "Dorada cu sos de masline negre".
"Dorada este un peste de crescatorie. In largul marii sunt ingradite spatii imense, unde pestii cresc, se dezvolta si se inmultesc. De aceea, este un peste de crescatorie foarte bun, pentru ca e crescut in mediul lui natural." Hadad lauda in continuare dorada originar din Israel: "Diferenta dintre acest peste crescut in Israel si cel adus din alte tari este foarte mare. Cel din Israel este mult mai carnos".
Cand a venit vorba de calitatile acestui peste, cuvintele lui au capatat dintr-o data o aura de mister. Parca dorada ar avea cea mai buna carne din lume. Parea un vanzator care incerca sa ma convinga de calitatile produsului pe care il avea expus. Nu am avut timp sa verific daca tot ceea ce spunea era atat de extraordinar, dar una dintre conditiile de baza ale unui preparat a indeplinit-o: gustul. Nici nu mai conta restul. Dar am notat pentru dumneavoastra reteta, pentru ca acasa sa va convingeti daca intr-adevar dorada este cel mai bun peste din lume.
CALITATI. Denumit stiintific "sparus aurat", dorada e un peste aratos. Acest aspect este important daca vreti sa pregatiti o masa cu preparate din peste, pentru niste invitati speciali sau doar simandicosi. Carnea este bogata in proteine, moale si are un gust cu to