Scandalul iscat în jurul interzicerii micilor a captat atenţia presei internaţionale. Astfel, cotidienele austriece au amintit că tradiţionalul aliment, nelipsit din grătarele românilor, riscă să dispară de pe piaţă începând cu luna iunie, din cauza unui regulament european.
„Piaţa micilor se ridică la aproape 50 de milioane de euro. Conform producătorilor, reţeta originală din 1902 prevedea că micii vor conţine trei grame de bicarbonat de sodiu la un kilogram de carne. Practic, fără bicarbonatul de sodiu, gustul micilor s-ar pierde”, notează Agenţia Austriacă de Presă (APA).
Din Ungaria, portalul de ştiri index.hu titrează: „România apără eroic micii la Bruxelles”. „Micii sunt cârnăciori asemănători cevapcici, dar mult mai gustoşi tocmai datorită conţinutului ridicat de bicarbonat de sodiu. (...) Dacă micii vor fi interzişi, România va fi cuprinsă de proteste nemaiîntâlnite”, consideră jurnaliştii de la index.hu.
Mititeii româneşti conţin E500
Tocmai pentru a evita aceste “proteste nemaiîntâlnite”, Guvernul Ponta a transmis Comisiei Europene o solicitare formulată de Asociaţia Română a Cărnii pentru ca reţeta mititeilor să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale, alături de burger şi de cârnatul spaniol chorizo, în categoria produselor care nu se supun regulilor alimentare generale. Astfel, folosirea bicarbonatului de sodiu ar putea fi permisă doar în cazul mititeilor, deşi acest aditiv, cunoscut şi ca E500, nu este şi nu a fost niciodată autorizat pentru a fi utilizat în preparatele de carne.
Primele semnale arată totuşi că, la Bruxelles, Comisia Europeană este gata să facă o concesie pentru românii pasionaţi de picnic. Includerea bicarbonatului în reţetă pare a fi acceptabilă, dar trebuie urmate o serie de proceduri, a transmis Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor