Deşi mai este o lună şi jumătate până la Paşte, conducerea Direcţiei Sanitară Veterinară Dâmboviţa a demarat o campanie de informare a crescătorilor de animale din judeţ, cu privire la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru sacrificarea mieilor.
„Mai avem foarte puţin timp până la Paşte şi ne vom confrunta din nou cu problema imposibilităţii sacrificării şi comercializării mieilor. Atrag atenţia că niciun miel nu va fi sacrificat fără a fi mai întâi identificat, iar această obligaţie revine de anul acesta exclusiv proprietarilor.
Crescătorii de animale trebuie să cumpere crotaliile şi să încheie contract cu un medic veterinar. Manopera este suportată de stat, proprietarul plătind doar contravaloarea «cercelului», adică un leu, la ora aceasta”, declară dr. Sandu Tolea, directorul Direcţiei Sanitară Veterinară Dâmboviţa.
Crescătorii sunt slab informaţi
Şeful peste veterinarii din judeţ dă asigurări că în pieţe nu vor fi comercializaţi decât miei care au fost sacrificaţi sub control sanitar-veterinar strict, în locurile care vor fi amenajate special pentru această operaţiune, astfel încât produsele oferite spre vânzare să fie sănătoase şi sigure.
„Am constat o lipsă acută de informare în rândul crescătorilor de animale. Din acest motiv, în următoarea lună, voi merge personal în fiecare localitate din judeţ, pentru a discuta cu oamenii şi a le explica care sunt normele pe care trebuie să le îndeplinească. Trebuie să ştie că au obligaţia legală ca, în termen de 7 zile, să notifice orice modificare care are loc în gospodăria lui: fătare, vânzare, moarte, sacrificare”, spune dr. Tolea.
Pentru exemplificare, directorul DSV a precizat că Franţei i-au trebuit 15 ani pentru ca proprietarii de animale să înţeleagă şi să aplice sistemul de identificare. România este abia în cel de-al patrulea an...