•Vinul este cunoscut de milenii, insa consumul in exces este foarte nociv
Vinul este una dintre bauturile cunoscute de milenii, apreciat si consumat de cele mai vechi popoare. Prepararea lui a constituit in multe cazuri retete pastrate intr-un secret absolut, motiv pentru care, dornici sa aiba acces la licoarea destinata mai ales celor de rang, oamenii de rand au invatat sa prepare si alte bauturi alcoolice, astfel incat gama acestora s-a diversificat, iar consumul a crescut. De atunci si pana acum, s-a ajuns ca oricine sa aiba acces la bauturi, iar faptul ca acestea sunt produse pe scara industriala, si nu doar in gospodarie, a facut ca utilizarea bauturilor alcoolice sa fie frecventa uneori chiar peste masura. Si ca intotdeauna cand se face abuz de ceva, si alcoolul si-a aratat de indata efectele negative in zilele noastre, la scara intregului glob, cei care abuzeaza de licorile bahice fiind de ordinul sutelor de milioane. Prin influenta deloc neglijabila pe care o exercita asupra starii de sanatate a omenirii, alcoolismul a ajuns o problema deosebita, asupra careia se concentreaza efortul multor medici si oameni de stiinta, in incercarea lor de a gasi un leac pentru aceasta cumplita patima.
Stravechea folosire a bauturilor alcoolice explica formarea si perpetuarea prin traditie a unor pareri nu totdeauna conforme cu adevarul verificat stiintific, chiar daca uneori intrunesc un numar ceva mai ridicat de adepti. De altfel, fiecare dintre aceste pareri constituie o justificare a abuzului de alcool, insa medicii le pot contrazice mai intotdeauna.
Multi dintre noi continua sa creada ca alcoolul constituie un aliment, atat timp cat orice medic poate confirma faptul ca unele bauturi ingrasa.
Intr-adevar, este demonstrat faptul ca alcoolul arde in organism, furnizand o energie echivalenta cu aproximativ sapte calorii pentru fie