CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Combinaţia de zaharuri cu index glicemic ridicat, cu grăsimi vegetale hidrogenate poate da peste cap organismul oricărui om mai sensibil.
CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Combinaţia de zaharuri cu index glicemic ridicat, cu grăsimi vegetale hidrogenate poate da peste cap organismul oricărui om mai sensibil.
Novatini este un baton de ciocolată umplut cu cremă caramel. Ingredientele inscrise pe etichetă sunt: "Zahăr, grăsime vegetală, lapte praf integral, zer praf dulce, pudră de cacao, grăsime vegetală hidrogenată, sirop de glucoză, izoglucoză, lactoză, indulcitor (sorbitol E 420), masă de cacao, emulgator (lecitină din soia E322), bioinvert, colorant alimentar (betacaroten E 160 e), aromă natural identică (n.r. - artificială) (toffee-unt), aromatizant (vanilină), caramel E 150 (0,04%), alcool etilic, sare, conservant (acid sorbic E 200)". Producătorul specifică pe etichetă că batonul de ciocolată "poate conţine urme de alune, arahide, nuci, migdale, gluten".
Valorile nutriţionale pentru 100 de grame de produs sunt: valoare energetică 412 kcal/1726 kj, proteine 4,8 g, glucide 57,3 g, lipide 18,1 g.
ANALIZĂ. Batonul Novatini este un produs cu un profil nutriţional extrem de dezechilibrat, cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat, stresante pentru pancreasul endocrin. Mai mult, produsul are şi un exces de grăsimi, dintre care cele hidrogenate prezintă cel mai inalt risc, ne explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Persoanele alergice trebuie să ţină cont şi de faptul că batonul conţine surse de lactoză. Ca orice produs din categoria ciocolatelor, şi acesta are o densitate energetică foarte ridicată.
CONCLUZII. In urma analizei etichetei, profesorul Mencinicopschi nu recomandă produsul copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează,