Medicul Afshin Hatami, specialist dermatolog, descrie cititorilor Jurnalului de Sănătate simptomele, dar şi factorii care favorizează apariţia urticariei, una dintre cele mai frecvente boli de piele.
"Urticarea se asociază cu mâncărimea acută (prurit). Boala se manifestă prin apariţia pe piele a unor pete mari, uşor în relief, a căror culoare variază între roz şi roşu. Senzaţia pe care o experimentează o persoană care suferă de urticarie este cea că tocmai a fost urzicat", descrie simptomele acestei boli cutanate medicul Afshin Hatami.
"Există mai mulţi factori care pot declanşa urticaria. Alergiile alimentare, alergiile la anumite substanţe chimice (chiar şi medicamente) sau înţepăturile unor insecte pot provoca rapid apariţia simptomelor specifice urticariei. Pacienţii nu ar trebui să se îngrijoreze, deoarece, în general, urticaria nu este periculoasă. Simptomele trec de la sine în decurs de trei-patru săptămâni. În caz contrar, este recomandată vizita la un medic", spune Afshin Hatami.
Printre alimentele care pot cauza reacţii cutanate se numără nucile, ciocolata, peştele, laptele, roşiile, ouăle, căpşunele proaspete, unele fructe exotice (kiwi sau ananas), dar şi anumiţi aditivi alimentari. "Este bine să se ştie că alimentele proaspete cauzează urticarii mai frecvent decât alimentele gătite", precizează medicul specialistul dermatolog Afshin Hatami.
Primul pas în tratamentul urticariilor cauzate de alergiile alimentare este eliminarea factorului care provoacă alergia. "Din păcate, de multe ori, acest lucru este destul de greu de realizat. De aceea, medicul se concentrează asupra simptomelor, deoarece afecţiunea se vindecă de la sine". Tratamentul cu antihistaminice, indicat în aceste cazuri, ajută organismul să ţină piept eliberării masive de histamină şi, implicit, consecinţelor acesteia.
O ser