Mâncau mai multe grăsimi saturate, nu ştiau cât de importante sunt vitaminele şi nici cât e de periculos fumatul. Şi totuşi erau mai sănătoase, pentru că, în lipsa aparaturii moderne, erau obligate să facă mult mai multă mişcare – susţin cercetătorii despre femeile de acum 50 de ani.
Studiul făcut de National Obesity Forum din Marea Britanie arată că în 1951 o femeie casnică ardea într-o zi cel puţin 1.000 de calorii, pentru că trebuie să facă mai mult decât să apese pe un buton pentru a face munca din casă.
Hainele şi vasele erau spălate de mână, mătura era principalul ajutor la curăţenie, iar pentru gătit frământau aluatul sau băteau cu telul produsele.
Pe lângă faptul că erau obligate să facă mai multă mişcare în casă, mâncau şi mai puţin. Cercetătorii britanici susţin că în 1951 o femeie consuma, în medie, 1.818 calorii pe zi, pe când femeia modernă consumă 2.178 de calorii, din care arde doar 556.
Pe lângă treburile pe care le făceau în casă, doamnele de acum 50 de ani erau obligate şi să meargă mult pe jos – să ducă şi să ia copiii de la şcoală, să facă piaţă, să alerge să plătească facturi.
Femeia modernă se foloseşte de maşină pentru a merge la serviciu sau pentru a-şi duce copiii la şcoală, nu e nevoită să se învârtă prea mult prin piaţă pentru că are la îndemână aproape tot în hipermarketuri sau poate face o comandă care să-i vină acasă. Nici faptul că se duce la cursuri de aerobic sau la „sală” nu o ajută să ajungă la suma de calorii pe care o ardeau casnicele pe vremuri.
Dacă femeile de acum jumătate de secol erau nevoite să consume mai multe legume, pentru că perioada de după cel de-al doilea război mondial a presupus raţionalizări ale hranei, doamnele de azi au la îndemână o întreagă gamă de produse pe care le pot achiziţiona, multe pline de E-uri şi cu un număr mare de calorii. Concluzia cercetătorilor: era mai bună