Femeile însărcinate care mănâncă "cât pentru doi" prezintă un risc crescut de a deveni obeze, arată un studiu realizat de cercetătorii britanici de la Universitatea Bristol.
Oamenii de ştiinţă, coordonaţi de dr. Abigail Fraser, au constatat că femeile care exagerează cu mâncarea pe tot parcursul sarcinii întâmpină greutăţi în topirea kilogramelor acumulate în cele nouă luni de graviditate, informează Daily Mail. În plus, rezultatele studiului au mai arătat că surplusul de greutate nu este singurul efect negativ înregistrat după sarcină în rândul femeilor care au mâncat "cât pentru doi". Analizele realizate pe tot parcursul sarcinii au arătat că aceste femei sufereau de hipertensiune arterială.
Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au monitorizat un grup de 3.877 de mame în timpul sarcinii şi 16 ani mai târziu. Pe tot parcursul studiului, voluntarele erau supuse lunar la diferite analize. În plus, acestea trebuiau să completeze o fişă în care să precizeze care este meniul lor zilnic pe tot parcursul perioadei de graviditate.
Experţii s-au folosit de indicele de masă corporală pentru a vedea cât de mult s-au îngrăşat femeile în timpul sarcinii şi cât au reuşit să slăbească după această perioadă. Deşi creşterea în greutate în timpul perioadei de graviditate este un lucru natural pentru că bebeluşul se dezvoltă, cercetătorii sugerează că excesul de kilograme reprezintă un risc atât pentru copil, cât şi pentru mamă.
Oamenii de ştiinţă recomandă ca în primele şase luni de sarcină numărul caloriilor necesare unei femei - respectiv 1.940 de kilocalorii / trebuie să rămână constant. Aşadar, un surplus de alimente nu este necesar.
În următoarele trei luni, femeia însărcinată are nevoie de doar 200 de kilocalorii pe zi în plus, echivalentul unei salate de fructe sau a unui iaurt.
"Femeile care acumulează mai multe kilograme