Toţi banii cheltuiţi pe produse cosmetice care ne scapă de acnee, de riduri sau de alte probleme cu pielea ar putea fi mai bine cheltuiţi pe o dietă sănătoasă care să aibă grijă şi de tenul nostru.
O dietă tipică este plină de alimente şi băuturi care ne fac rău pielii, notează „Huffington Post“. Cu ajutorul lui Julie Upton, specialist în diete şi a lui Elizabeth M. Ward, specialist în dermatologie, am aflat cele mai mari greşeli în alimentaţie care dăunează tenului.
1. Zahărul
„Nimeni nu se îndreaptă către morcovi atunci când a avut o zi proastă. Toată lumea se duce spre îngheţată“, spune Ward. Însă această alegere îţi va transforma ziua stresantă într-una şi mai rea, mai ales dacă iei în considerare ce se întâmplă cu tenul tău.
Alimentele bogate în zahăr îţi fac glicemia să crească, lucru care cauzează inflamare cronică în organism şi care afectează colagenul şi elastina printr-un proces numit „glicare“. Zahărul digerat se ataşează, permanent, de colagenul din pielea ta. Acest lucru se întâmplă de fiecare dată când mănânci alimente dulci, cum ar fi bomboane, îngheţată, condimente sau alimente procesate. Bolile pielii, cum este acneea sau rozaceea (zone înroşite pe faţă, asemănătoare cu acneea), sunt exagerate de procesul de glicare.
„Acest proces este foarte dăunător din punct de vedere metabolic“, declară şi Upton. Dacă simţi nevoia de ceva dulce, mănâncă fructe bogate în antioxidanţi pentru a neutraliza inflamarea cauzată de creşterea bruscă a glicemiei şi a insulinei.
2. Amidonul
Dietele bazate pe un conţinut glicemic mare îmbătrânesc pielea prematur. Alimente pline de amidon, cum ar fi pâinea, pastele şi orezul alb cauzează creşteri bruşte ale glicemiei, lucru care conduce la inflamare. Acest proces produce enzime care distrug colagenul şi elastina, dându-ţi aspectul de piele lă