Condimente-medicament cu o aromă dulce-amăruie, cuişoarele au proprietăţi antivirale, antiseptice, antibiotice, tonice şi carminative.
„Când sunt adăugate în preparatele culinare cu carne, cuişoarele prelungesc termenul de valabilitate al acestora. Ele au un conţinut bogat în taninuri, betacaroten, flavonoide şi ulei eteric bogat în eugenol, o substanţă care combate infecţiile, inflamaţiile şi previne formarea cheagurilor de sânge.
O cură de 30 de zile cu compoturi şi cu salate de fructe în care se adaugă câte cinci cuişoare pulbere contribuie la creşterea imunităţii, prevenind efectele îmbătrânirii premature", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. De asemenea, ele sunt de mare ajutor în caz de viroze, în afecţiuni digestive (cum ar fi colita de putrefacţie şi balonarea) sau în infecţii ORL.
Reţeta săptămânii: Ficăţei de pui cu mere şi cuişoare
Timp de preparare: 30 de minute
Calorii: 155/porţia
Ingrediente: 500 g ficăţei de pui, două cepe, două mere, o lingură de cuişoare, 100 ml de vin alb, şase linguri cu ulei de măsline.
Preparare: Ficăţeii spălaţi şi curăţaţi de pieliţe se pun într-o cratiţă şi se fierb înăbuşit cu uleiul de măsline şi cu o cană cu apă la foc mic. După zece minute, se adaugă ceapa tăiată peştişori, merele tăiate cubuleţe şi cuişoarele, adăugând apă cât să acopere ingredientele. Când acestea au fiert, se toarnă şi vinul. Ficăţeii se servesc cu o garnitură de cartofi sau de orez.