Efectele frigului, principalul inamic al sănătăţii în anotimpul rece, pot fi îmblânzite cu ajutorul remediilor naturale preparate cu hrean, ghimbir, muştar, cimbru sau cu anason înstelat. Principiile antiinflamatoare, calmante şi energizante le recomandă.
Indiferent că le folosim sub formă de comprese, de siropuri, că le adăugăm în apă, în miere sau că le combinăm cu legume, toate aceste preparate condimentate atenuează simptomele tulburărilor respiratorii şi cresc imunitatea organismului.
1 Hreanul «scoate» răceala din corp
Atât proprietăţile antibiotice, cât şi cele anticancerigene ale hreanului se datorează substanţei numită sinigrină, conţinută în rădăcină. În acelaşi timp, hreanul este o sursă bogată de vitamine (mai ales din complexul B şi în vitamina C), de săruri minerale (magneziu, calciu şi fier), substanţe care activează imunitatea organismului.
Hreanul este un leac dovedit pentru tuse. În acest scop se prepară un sirop dintr-o rădăcină de hrean tăiată felii şi din zece linguri de zahăr, lăsându-se la macerat trei ore. Din siropul obţinut se consumă câte trei linguri pe zi.
2 Piperul combate febra
Piperul este un leac recomandat frecvent în tratamentul răcelilor. Efectul maxim al condimentului se obţine dacă se foloseşte măcinat: o linguriţă rasă de pulbere trebuie adăugată în 100 g de iaurt. Această pastă se pune pe o pânză de bumbac care se aplică pe abdomen în cazul stărilor febrile.
Prişniţa se acoperă cu un prosop gros, iar terapia trebuie repetată cel puţin trei seri la rând. Contra răcelii, fitoterapeuţii mai recomandă piperul fiert în vin (zece boabe la o cană cu vin). Leacul, care se bea după mesele principale, o zi sau două, activează la maximum circulaţia sângelui, stimulează transpiraţia şi scade febra.
3 Ghimbirul, bun pentru imunitate
Calităţile plantei sunt apreciate unanim de fitote