Prevenţie
Infecţiile intestinale cu E. Coli pot fi prevenite prin prepararea corectă a cărnii de vită, la peste 70 de grade Celsius, un timp suficient, până când aceasta nu mai este roz la interior, iar sucul ei devine clar sau gălbui, fără urmă de roşu. Dacă aţi cumpărat hamburgheri sau alte produse din carne de vită care nu par a fi suficient preparate, gătiţi-le acasă până devin sigure. După ce aţi manipulat carnea crudă, spălaţi-vă bine pe mâini cu săpun şi dezinfectaţi instrumentele şi suprafeţele din bucătărie. Nu lăsaţi carnea crudă să se atingă de mâncăruri gătite, pregătite pentru a fi servite, de pâine, fructe sau vegetale. Nu folosiţi aceleaşi suprafeţe sau instrumente pentru carne crudă şi alte preparate. Fierbeţi laptele înainte de a-l folosi. Spălaţi bine legumele şi fructele. Nu beţi apă din surse nesigure şi nu faceţi baie în locuri neamenajate. Spălaţi-vă des pe mâini cu apă şi săpun, ajutaţi copiii să se spele pe mâini şi învăţaţi-i încă de mici această deprindere.
Diagnostic
Diagnosticul se pune atât pe baza simptomelor, cât şi prin identificarea germenului în sânge, scaun, urină, lichid cefalorahidian etc. Este important de reţinut faptul că în cazul infecţiilor intestinale produse de E. Coli nu trebuie apelat la antibiotice sau antidiareice, care nu au un efect benefic, dimpotrivă chiar agravează starea bolnavului. Dacă aţi luat astfel de medicamente, precizaţi acest lucru medicului.
Scopul principal este prevenirea deshidratării prin administrarea repetată de mici cantităţi de apă, la început cu linguriţa, o înghiţitură la câteva minute. În orice caz, dacă diareea este persistentă sau severă, dacă este hemoragică sau dacă este însoţită de deshidratare trebuie să vă prezentaţi la medic. Mai ales în cazul copiilor urmăriţi semnele de deshidratare: gură şi buze uscate, plâns fără lacrimi, urina eliminată