Ienibaharul calmeaza indigestiile In preparatele culinare, condimentele sunt apreciate de gospodine pentru aroma, dar si pentru mineralele pe care le contin. l Ienibaharul - cunoscut si sub numele Ienibaharul calmeaza indigestiile
In preparatele culinare, condimentele sunt apreciate de gospodine pentru aroma, dar si pentru mineralele pe care le contin. l Ienibaharul - cunoscut si sub numele de Piperul de Jamaica sau Pimento - este importat de multa vreme de europeni din Africa de Sud si India. Boabele, ceva mai mari decat ale piperului negru, de culoarea rosu-maroniu, sunt folosite, sub forma de pulbere, in diverse preparate culinare si nu lipsesc din saramuri, marinate, pateuri, tocaturi, mezeluri, tocanite din carne de pasare. In SUA si Anglia, de exemplu, de un mare succes se bucura, de decenii, Uleiul de Pimento, folosit de medicina naturista in indigestii (cateva picaturi de ulei - 20 de exemplu - la o cana de 100 ml). l Sumacul este importat din Turcia, tara sa de bastina. Si fructele sale seamana cu cele de piper. Sunt insa ceva mai mari, iar cand ating punctul de coacere, fructele au culoarea rosu-purpuriu. Pe langa aroma, pulberea de sumac are un gust acidulat. De aceea, aceasta pudra se poate adauga in apa si inlocuieste cu succes zeama de lamaie in diverse salate, mancaruri cu carne de curcan sau pui, mancaruri cu peste, conopida, varza si linte. Gratarele la iarba verde asezonate cu sumac sau ienibahar sunt excelente!
Reteta saptamanii
Crap umplut cu nuci si stevie condimentata cu ienibahar
Cantitati: 1 kg crap, 5 legaturi de stevie, 2 morcovi, 1 legatura ceapa verde, marar si patrunjel (cate o legatura), 50 g miez de nuca macinata, 4-5 rosii, 1 lingurita rasa pudra de ienibahar, 1 lingurita de pulbere sumac dizolvata in 200 g apa, 4 catei usturoi, 100 ml ulei. Preparare: stevia si legumele se fierb si se toaca marunt. Ap