Se mai poate oare spune ceva nou despre Adolf Hitler? Numai un istoric de talia lui Ian Kershaw îşi poate asuma sarcina de a răspunde unei asemenea provocări. Dovadă stă monumentala biografie a lui Hitler, omul care a schimbat istoria secolului al XX-lea. Da, omul, pentru că autorul încearcă să ne convingă că cel pe care unii îl privesc doar ca pe o personificare a răului a fost un om – bizar, enigmatic – care a profitat de condiþiile politice şi economice pentru a deveni liderul providenþial, indispensabil, al Germaniei antebelice. Mitul i-a servit ca instrument al acþiunilor sale politice.
Abordarea lui Kershaw este inedită şi convingătoare: autorul plasează individul în context şi argumentează, de la început, că nu l-am putea înţelege pe omul Hitler fără a înţelege angrenajul toxic al factorilor sociali, economici sau culturali care au făcut posibilă ascensiunea sa.
Biografia lui Hitler, considerată de unii mult prea obiectivă, dar indiscutabil o operă singulară în peisajul multicolor al cărþilor dedicate Führerului şi Germaniei naziste, reuneşte în actuala ediþie cele două volume apărute cu titlurile “Hitler: 1889-1936 – Hubris” şi “Hitler: 1936-1945 – Nemesis”. Volumul de faţă numără aproape 1000 de pagini şi a apărut recent la Editura Meteor Press.
Semnale editoriale
Bucătăria sănătăţii ■ Corint. Bucătăria sănătăţii ne propune o temă de mare actualitate: cum să ne hrănim sănătos şi, în acelaşi timp, să mâncăm cu plăcere. Scrisă de două personalităţi în domeniu – renumitul cardiolog Valentin Fuster, premiat de cele mai importante instituţii internaţionale de cardiologie, şi de Ferran Adria, desemnat cel mai bun bucătar al deceniului 2010 – şi redactată de jurnalistul Josep Corbella, lucrarea nu se limitează la simple sfaturi, ci prezintă într-un mod accesibil şi argumentat ştiinţific cum se poate trăi sănătos dacă ne hrănim cu