Ritmul de viaţă alert ne determină să alegem tot mai adesea mâncărurile semipreparate, în detrimentul celor gătite în casă. Însă este bine să ţinem cont că astfel de alimente conţin chimicale care ne pun sănătatea în pericol.
Pentru a avea un termen de valabilitate îndelungat, precum şi savoare, în compoziţia alimentelor procesate se adaugă ingrediente de tipul conservanţilor sau potenţiatorilor de arome. Iar consumul lor pe termen lung te poate îmbolnăvi. În plus, prin procesele de rafinare, produsele rezultate sunt foarte puţin nutritive. Dacă totuşi rămâi adeptul mâncărurilor semipreparate este bine să ştii care sunt ingredientele cele mai nocive şi să le eviţi.
1 Coloranţi artificiali
Compuşi chimici derivaţi din cărbune, ei sunt folosiţi pentru a da culoare alimentelor. Se găsesc în numeroase produse, de la sucuri până la unele tipuri de pâine neagră. Consumul crescut de produse (E100-E200) care conţin coloranţi artificiali este asociat cu reacţii alergice, astm şi cu dureri de cap.
2 Arome sintetice
Aromele artificiale sunt substanţe chimice care imită gustul unui produs natural. Le poţi găsi în aproape orice aliment procesat şi pot declanşa reacţii alergice, eczeme, astm şi, în plus, pot afecta funcţia tiroidiană.
3 Îndulcitori
Aspartamul (E 951), acesulfamul K (E 950), zaharina şi alte substanţe de acest tip care dau gustul dulce şi nu au calorii sunt derivaţi chimici şi se găsesc mai ales în produsele pentru slăbit. Este indicat să te fereşti de îndulcitorii artificiali, pentru că unele studii asociază aceste chimicale cu apariţia cancerului şi cu manifestări precum ameţeli, depresii şi dureri de cap.
4 Conservanţi benzoaţi
Conservanţii BHA şi BHT sunt cel mai adesea folosiţi la conservarea grăsimilor. Consumarea cu regularitate a produselor care conţin aceste substanţe nu este indicată, deoarece, pot favo