Ţi se întâmplă frecvent să simţi nevoia de ceva dulce? Este posibil să te numeri printre persoanele care au carenţe de crom în organism, din cauza alimentaţiei bogate în carbohidraţi. În general, nevoia de a consuma dulciuri poate avea mai multe cauze, printre care infecţiile de natură micotică, dieta bogată în carbohidraţi rafinaţi şi în alimente sărate sau hipo/hiperglicemia. Însă, în 50 la sută din cazuri, pofta de dulce este cauzată de lipsa cromului din organism.
Corpul are nevoie de crom, deoarece ajută pancreasul să producă insulină, necesară în procesul de trecere a glucozei din sânge în celule, unde este transformată în energie. Însă, atunci când există un deficit de crom, glucoza tinde să rămână în sânge şi, astfel, apare nevoia permanentă de dulce.
Carenţa dă oboseală
Principalele semne ale carenţei de crom sunt starea de oboseală permanentă, schimbările bruşte de dispoziţie şi scăderea capacităţii de concentrare. Organismul secretă insuficient crom, deoarece, în urma procesării alimentelor, 80 la sută din acesta se pierde.
Cromul se găseşte în carnea de vită, ficatul de vacă şi de pasăre, cereale, ouă, nuci, drojdie de bere, germeni de grâu, soia, piper negru şi în mirodenii. Raţia zilnică de crom trebuie să fie de 200 micrograme pe zi. Însă doar persoanele care au o alimentaţie săracă în carbohidraţi reuşesc să aibă un nivel normal de crom în organism.
Pentru a acoperi necesarul zilnic de crom, o soluţie pot fi suplimentele care au în compoziţia lor acest oligoelement. Studii recente au arătat că administrarea zilnică a unui supliment cu crom reduce cantitatea de alimente consumate şi scade senzaţia de foame.
Apetitul, ajustat prin dietă
Cel mai bun remediu pentru a scăpa de pofta de dulciuri este excluderea bruscă din dietă a oricărui produs care conţi