Cererea pentru carnea de miel scade de la an la an, din cauza puterii reduse de cumpărare a românilor, cu toate acestea oferta crescătorilor autohtoni pentru Sărbătorile Pascale va fi de circa 3 milioane de miei şi iezi în aceste an, iar preţul, cu circa 20% mai mare decât anul trecut.
''Avem, la ora actuală, o ofertă serioasă şi absolut normală de carne de miel pe piaţa românească. Nu există o criză de ofertă, chiar dacă cererea depinde foarte mult de situaţia economică şi de puterea de cumpărare a românilor. Nu îl pot obliga pe producătorul agricol să se sacrifice, pentru că nu merge bine economia în anumite sectoare. Nu cred că producătorul este vinovat de ceea ce înseamnă costul vieţii în România, deoarece şi el suportă nişte costuri mari de producţie', a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Acesta consideră că preţul cărnii de miel în această perioadă este diferit de la o zonă la alta şi depinde şi de momentul în care este cumpărată carnea de miel.
'Preţurile depind foarte mult de momentul cumpărării, dar şi de zonă. Există o oscilaţie a preţurilor pe măsură ce te apropii de Paşte, respectiv săptămâna în care se valorifică, dar oferta este absolut normală pentru ceea ce înseamnă cererea, aş spune chiar peste cerere. Nu este o regulă peste tot în ţară. Şi anul trecut s-a vehiculat menţinerea unui preţ şi supermarketurile au rămas cu cantităţi importante de carne de miel din import'', a precizat Tabără. Potrivit sursei citate, piaţa românească are la ora actuală o ofertă 'serioasă şi normală' nu numai la carnea de miel, ci şi la produse avicole, respectiv la ouă şi carne de pasăre, dar şi la vinuri.
Scumpiri cu 30%
Dacă anul trecut, la producător, carnea de miel în carcasă avea un preţ de 15,1 lei pe kilogram, anul acesta acesta este cu 30 de procente mai ridicat, din cauza costului ridicat