Mâncaţi din patru în patru ore, mestecaţi bine alimentele, evitaţi cafeaua, alcoolul şi aspirina pe stomacul gol şi alimentele prea reci sau prea fierbinţi pentru a preveni gastritele. Sursa: SHUTTERSTOCK
Stresul, consumul alimentelor acide (condimente, cafea, alimente acre, cu conservanţi şi coloranţi artificiali), mesele neregulate sau excesele alimentare - acestea sunt principalele cauze ale gastritei, afecţiune care atinge două persoane din trei.
Gastrita apare atunci când aciditatea stomacului scapă de sub control, distruge mucoasa protectoare şi începe să atace pereţii stomacului, provocând senzaţia de arsură în "capul pieptului", de balonare, scăderea poftei de mâncare şi senzaţia de prea plin.
Durerile şi tot tacâmul de simptome se resimt mai intens "pe stomacul gol" sau în timpul meselor copioase. Netratată la timp, gastrita se poate transforma în ulcer sau hemoragii abdominale (apar scaune cu sânge).
Medicii explică cinci greşeli zilnice care pot duce la apariţia gastritelor şi vă învaţă cum să vă protejaţi.
Nu răbdaţi de foame şi nu mâncaţi la nervi
Stresul. Stresul poate modifica impulsurile nervoase şi secreţiile hormonale, perturbând buna funcţionare a intestinului.
"Combinaţia dintre job solicitant, griji familiale, datorii sau alte surse de stres stimulează producţia de suc gastric în exces şi poate duce la apariţia gastritelor şi a ulcerului", atrage atenţia specialistul în alimentaţie Corina Zugravu.
Alimentaţia haotică. Abuzurile alimentare, nerespectarea orelor de masă, "flămânzirea" prelungită, timp în care stomacul "roade în gol", sunt factori care cresc aciditatea şi favorizează apariţia gastritei.
"Respectaţi cele trei ore de mese plus două gustări, mestecaţi bine alimentele, nu vă aşezaţi la masă când aveţi nervi, nu mâncaţi cu mai puţin