Somonul, macroul, heringul şi alte tipuri de peşte gras protejează bărbaţii împotriva cancerului de prostată, potrivit cercetătorilor de la Universitatea California. Acizii graşi omega 3 conţinuţi de peştele gras pot reduce cu până la jumătate riscul de a dezvolta această maladie.
Peştele gras, de tipul macroului, heringului, somonului, codului sau sardinelor, conţine din belşug acizi graşi omega 3 cu lanţ lung, care, potrivit cercetătorilor de la Universitatea California, din SUA, protejează prostata împotriva cancerului. Consumat cel puţin o dată pe săptămână, peştele gras reduce cu până la jumătate riscul de cancer, arată studiul realizat de specialiştii americani, citaţi de dailymail.co.uk. Ei au comparat obiceiurile alimentare a 466 de bărbaţi diagnosticaţi cu cancer de prostată şi a altor 478 de bărbaţi fără probleme de sănătate, iar la finalul studiului au observat că cei care consumau peşte gras cel puţin o dată pe lună au avut un risc cu până la 36% mai mic de a dezvolta cancer. Efectul protector al peştelui este mult mai puternic la bărbaţii care l-au inclus în dietă cel puţin o dată pe săptămână, riscul fiind cu 57% mai mic. Efect similar au şi crustaceele, care conţin la fel de mulţi acizi graşi omega 3 ca peştele gras.
PREVINE INFLAMAŢIA Cercetătorii Universităţii California au descoperit că aportul de acizi graşi omega 3 influenţează acţiunea unei gene care stă la originea formelor agresive de cancer de prostată. Gena COX-2 este cunoscută pentru efectul său inflamator asupra ţesutului prostatic, iar bărbaţii care deţin această genă au un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta o formă agresivă de cancer. Se pare însă că acţiunea sa este inhibată de acizii graşi omega 3, cu condiţia ca peştele să fie consumat o dată - de două ori pe săptămână.
Suplimente alimentare Dacă nu putem consuma peşte din diferite motiv