NUTRIŢIE. Mujdeiul de usturoi, maioneza şi muştarul nu reprezintă un pericol pentru sănătate dacă sunt preparate corect. Experţii vă învaţă cum să le pregătiţi. Sursa: SHUTTERSTOCK
Ca să mâncaţi sănătos şi pentru ca alimentele să aibă totuşi savoare nu e nevoie să renunţaţi la sosuri. Limita dintre cele sănătoase şi nesănătoase e însă foarte fragilă, motiv pentru care trebuie să fiţi foarte atenţi la modul de preparare.
Mujdei cu ulei de măsline extravirgin şi sare de mare
Sosurile cu usturoi sunt în topul celor mai sănătoase, asta şi datorită calităţilor acestui aliment: scade tensiunea arterială, previne unele cancere şi întăreşte organismul.
„Mujdeiul din usturoi poate fi preparat cu ulei de măsline extravirgin, puţină sare integrală de mare sau cu adaos de alge. Nu se recomandă alte adaosuri, mai ales cele care conţin E-uri”, recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, în cartea sa „Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?”.
Mujdeiul trebuie consumat la scurt timp de la preparare, pentru că în contact prelungit cu oxigenul din aer îşi pierde calităţile. Mai poate fi utilizat la asezonarea legumelor, salatelor, pastelor, cărnurilor, peştelui, ouălor, ciorbelor şi supelor.
Nutriţioniştii vă recomandă să mâncaţi usturoi chiar şi în timpul zilei, în pofida mirosului neplăcut, care se atenuează prin mestecarea câtorva frunze de pătrunjel verde.
Maioneza de casă, cu ouă ecologice
„Maioneza e un produs greu de digerat, hipercaloric, industrial, cu mulţi aditivi alimentari (conservanţi, coloranţi, emulgatori)”, explică specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi.
Cea mai sănătoasă e maioneza preparată în casă din ouă proaspete ecologice şi ulei de măsline. Mai puteţi adăuga şi puţină zeamă de lămâie stoarsă pe loc, nu acidul citric sau sucul