Căpşunele previn cataracta Alături de vitamina A, vitamina C este un protector ocular. Pentru că organismul uman nu-şi poate sintetiza propria vitamină C, trebuie să ne-o procurăm din
Căpşunele previn cataracta
Alături de vitamina A, vitamina C este un protector ocular. Pentru că organismul uman nu-şi poate sintetiza propria vitamină C, trebuie să ne-o procurăm din alimente sau din suplimente nutritive. Fructele şi legumele cu un conţinut bogat de vitamina C la suta de grame sunt: măceşele (1.000 mg), pătrunjelul (200 mg), căpşunele (60-80 mg, în funcţie de soi), citricele (35-50 mg) şi zmeura (30 mg).
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, consideră că vitamina C, "antioxidantă" cum i se mai spune, se administrează în stare naturală în câteva situaţii: în glaucom (pentru a se evita sângerarea vaselor capilare), în diabetul zaharat, pentru îmbunătăţirea metabolismului zahărului şi al grăsimilor, în prevenirea procesului de îmbătrânire prematură şi de formare a cataractei.
Sirop de căpşune cu portocale
Ingrediente:
1 kg căpşune,1 kg portocale,1 litru de apă, 2 kg zahăr,
sucul de la două lămâi, 6 tablete de aspirină
Preparare:
Spălăm fructele şi le dăm prin maşina de tocat. Amestecăm piureul obţinut cu apa, aspirina pisată şi sucul de lămâie într-un vas de sticlă pe care-l punem la frigider până a doua zi. Atunci strecurăm sucul de fructe şi adăugăm 1 kg de zahăr la 1 litru de lichid. Amestecăm cu o lingură de lemn până când se dizolvă zahărul. Siropul îl punem în sticle mici, de 350 ml, pe care le depozităm la rece. Siropul se consumă cu apă minerală.