DICTIONAR GASTRONOMIC
SIMONA CHIRIAC
Portocalele sunt fructe mari, globulare, de culoare galben-roscata, aromate. Reprezinta o sursa bogata in vitaminele A, B si C, in calciu, fiind foarte bune pentru sanatate. Fata de alte fructe, portocalele sunt superioare in ceea ce priveste cantitatea de calciu. De asemenea, contin sodiu, potasiu, magneziu, cupru, sulf si clor.
Poate parea paradoxal, dar mie imi face o reala placere sa am guturai. Bineinteles ca nu din cauza durerilor de cap, a nasului transformat dintr-o data in fantana arteziana sau a febrei care nu-ti mai da pace. Altul este motivul. Ma innebunesc dupa grija pe care mi-o arata toti cei din jurul meu. Mi se aduce mancarea la pat, cineva imi cauta postul preferat la radio si, lucrul cel mai important, am tot timpul la indemana un pahar cu suc de portocale prospat stoarse. Ce-ti poti dori mai mult?
Imi veti spune poate ca nu trebuie sa fii bolnav ca sa bei suc de portocale. Totusi, ce te faci daca iti place tie mult de tot sa-i vezi pe altii cum ti-l pregatesc? Asta nu inseamna insa ca voi fi bolnava in fiecare zi. Nici pomeneala. Nu suport sa iau pastile. Dar, din cand in cand, las precautiile la o parte si ma imbolnavesc. Inevitabil, apare sucul de portocale. Cine spunea ca nu poti gasi un dram de bucurie chiar si in lucrurile neplacute?
BAUTURA DE LAPTE CU PORTOCALE
INGREDIENTE: 75 ml lapte, 50 gr inghetata de vanilie, un galbenus, 25 gr sirop de portocale, frisca, apa minerala.
PREPARARE: Se freaca galbenusul cu zaharul, intr-o cana sau intr-un pahar. Se adauga inghetata, siropul de portocale, laptele si apa minerala. Dupa ce s-au amestecat foarte bine, se adauga frisca batuta. Se poate rade deasupra si putina ciocolata.
.
SIROP DE PORTOCALE
INGREDIENTE: 750 gr zahar, 15 portocale, doua lamai
PREPARARE: Se storc portoc