CALENDAR GASTRONOMIC In prima saptamana a noului an, ritualurile arhaice cu valente magice au ca scop imbunarea divinitatilor protectoare. Ele trebuie sa le ofere oamenilor in continuare recolte bogate, sanatate si belsug. Zilele cuprinse intre 5 si 7 ianuarie sunt hotaratoare. CALENDAR GASTRONOMIC In prima saptamana a noului an, ritualurile arhaice cu valente magice au ca scop imbunarea divinitatilor protectoare. Ele trebuie sa le ofere oamenilor in continuare recolte bogate, sanatate si belsug. Zilele cuprinse intre 5 si 7 ianuarie sunt hotaratoare.
Atat este de importanta este prima zi, ajunul Bobotezei, incat se posteste. Chiar se considera ca acei care respecta cu strasnicie postul vor avea noroc tot anul. Norocos este si cel care sta treaz toata noaptea si vede cum se deschid cerurile. Aceluia ii va indeplini Dumnezeu o mare dorinta. Pentru ca vacile sa dea lapte mult, se asaza tarate pe masa si sub masa, iar apoi se pun in ieslea animalelor. Cei care doresc sa aiba animale mai multe in gospodarie plamadesc o turta in care pun si par de animale. Aceasta turta este data preotului atunci cand vine sa sfinteasca si casa, impreuna cu un fuior de canepa.
A doua zi, de Boboteaza, se indeparteaza toate spiritele rele prin actiunea purificatoare a apei. Se mai spune ca, atunci cand preotul arunca crucea in apa, toate spiritele rele ies din apa si fug care incotro. Nu e bine sa pui rufe la uscat, ca sa nu se ascunda dupa ele. Tot acum, tinerii merg din casa in casa cu Iordanitul. Ei stropesc oamenii cu apa sfintita pentru a-i feri de friguri tot anul, iar pe cei care poarta numele de Ion sau Ioana ii duc la garla sau la fantana, ca sa-i scalde. Gazdele care se simt mai puternice se lupta cu capetenia colindatorilor, despre care se spune ca este ajutata de Sfantul Ioan. In felul acesta, i se va transfera o parte din puterea sfantului. Se fac cruci din