Miere sută la sută naturală. Argint masiv. Artă populară. Sunt ingredientele unui produs exclusivist „made in” Sălaj, lansat luni la cea mai mare expoziţie de alimente din lume, care are loc zilele acestea la Paris, Franţa: SIAL - Global Food Marketplace
Mierea a fost dusă în capitala franceză de Fundaţia AGAPIS, care a deschis într-o comună sălăjeană de pe Valea Barcăului (Valcău de Jos) prima intreprindere socială din judeţ, având ca obiect de activitatea promovarea produselor apicole şi a fructelor uscate obţinute de locuitorii din zonă.
Ideea înfiinţării micii fabrici i-a venit economistului Alin Prunean, director executiv al Fundaţiei AGAPIS, de mai multă vreme, dar momentul a sosit abia anul trecut, când un proiect al fundaţiei a câştigat o finanţare în urma participării la competiţia naţională „Beneficii economice din investiţii sociale“ organizată de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Cu banii obţinuţi de acolo, cu ajutor de la un sponsor şi cu sprijinul Primăriei Valcău, care a concesionat spaţiul pentru 49 de ani, făbricuţa a fost pusă pe picioare. Din octombrie 2011, aici se produc mii de pachete dulci, care i-au drumul Capitalei, al Clujului şi Zalăului, unde produsele sunt vândute în magazine naturiste. În ultima perioadă, produsele de la Valcău au avut mare căutare în rândul marilor companii, în special al multinaţionalelor, care au dorit să ofere partenerilor de afaceri şi nu numai coşuri cu astfel de produse.
CLICK AICI PENTRU A VEDEA IMAGINILE
Când tradiţionalul întâlneşte exoticul
Miere de albine cu chilli. Poate părea un produs exotic, însă pe eticheta lui scrie „produs pe Valea Barcăului“, în făbricuţa din Valcău de Jos, un sat cu 960 de locuitori. Amenajată în fosta clădire a primăriei, făbricuţa cu trei angajaţi ascunde şi alte delicatese, 100 la sută naturale: miere cu p