Pe lângă gustul desăvârşit, cromatica deserturilor franţuzeşti te face să-ţi plouă în gură. Sursa: MARIAN ILIE
Creţ şi bucălat, Viorel Neacşu, „Păpuş“ cum îi zic prietenii, bucătarul restaurantului Vecchio, din Centrul istoric al Capitalei, îţi face poftă de mâncare doar când te uiţi la el. Bucătarul de 33 de ani spune că şi-a ales meseria asta datorită maică-si. „Gătea excelent şi foarte multe feluri de mâncare. Nu repeta vreun preparat şi câte două săptămâni.
Ce-i drept, avea un avantaj. A fost şefă de piaţă şi avea acces la tot ce înseamnă produse proaspete şi de calitate! Păi cum îi ieşea ghiveciul lu’ mama nu-mi iese nici mie acuma…”, oftează bucătăraşul. A făcut şcoala de bucătari, dar nu dă doi bani pe ce a învăţat acolo. Zice că a terminat- o doar pentru patalama. „Bazele bucătăriei le am de la mama. Dintr-a noua am început să gătesc pentru colegii mei. Evident, am început cu omletele. Power-playul era una ţărănească de mahmureală cu: castraveţi muraţi, măsline, ciuperci, salam, ceapă, pătrunjel şi cubuleţe de cartofi prăjiţi”, îi plouă în gură lui Păpuş. Dar secretele gastronomiei internaţionale le-a descoperit de unul singur în calitate de client „avizat”: „Din 2002 încoace, câteva luni pe an, colind restau rantele din toată Europa!”.
Ceea ce propune Păpuş ca „desertul lunii iulie” este celebra „Aumoniere”, un fel de clătită franţuzească umplută, în cazul de faţă, cu fructe de pădure şi cremă de vanilie.
Ingrediente (cinci porţii):
Clătite:
✔ 125 ml. lapte
✔ 42 gr. făină (patru linguriţe cu vârf)
✔ 21 gr. zahăr tos (două linguriţe pline)
✔ 8 gr. unt gras cu 82% grăsime (o linguriţă)
✔ un ou
✔ o linguriţă de afine, pe post de colorant natural
Cremă de vanilie:
✔ 125 ml. lapte
✔ un gălbenuş de ou
✔ zahăr – o linguriţă cu vârf
✔ un baton de vanilie sau zahăr vanilat
✔ 150