Cartofii prăjiţi, hamburgerul sau salata a la fast-food de marcă internaţională ar putea fi sursa de finanţare şi de susţinere a unor programe naţionale de sănătate, consideră ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. Acesta a prezentat, ieri, priorităţile pe care le are în vedere în acest an pentru îmbunătăţirea sistemului medical. Printre acţiuni precum descentralizare sau informatizarea sistemului, ministrul a precizat că, în acest an, doreşte să continue o serie de programe de profilaxie sau să iniţieze unele noi. „Suntem în faza de analiză a programelor de sănătate. Pe unele le vom păstra pe altele le vom reorganiza şi avem în intenţie să introducem şi programe noi, în funcţie de fondurile existente. Vom face funcţionale programele de screening pentru cancerul de col uterin şi cel mamar. Vom introduce şi noi programe de sănătate, ca de exemplu programul de screening pentru cancerul de colon şi de prostată şi programul pentru fertilizare in vitro”, a declarat ministrul Sănătăţii. Pentru aceste programe, ministrul a explicat, ieri, că a găsit şi o posibilă sursă de finanţare – taxa pe fast-food, precum şi pe dulciuri, băuturi carbogazoase. „Intenţionăm introducerea unei taxe pe fast food, dulcuri, băuturi carbogazoase pentru susţinerea unor programe naţionale de sănătate”, a anunţat ministrul Cseke. Potrivit acestuia, pe site-ul ministerului se află deja, în dezbatere publică, proiectul de hotărâre de guvern de introducere a taxei pe produsele fast-food. „În aceste zile, am cerut Comisiei de nutriţie a MS să stabilească exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului. Vom avea întâlniri cu producătorii şi cu cei vizaţi de această măsură”, a mai spus, ieri, ministrul.
Fără adeverinţe
Din prima zi a lui 2011, Ministerul Sănătăţii intenţionează introducerea cardului naţional de sănătate, ca măsură de reducere a birocraţiei din sistem. Unul dintre