Bicarbonatul de sodiu (E 500) nu este şi nu a fost niciodată autorizat pentru a fi folosit în preparatele de carne, inclusiv mititei. Includerea sa în reţetă pare a fi acceptabilă, dar trebuie urmate o serie de proceduri, a transmis, pentru Digi 24, Frederic Vincent, purtator de cuvânt al comisarului european pentru sănătate şi protectia consumatorilor, Tonio Borg. Reprezentantul Comisiei Europene a precizat că solicitările de autorizare sunt analizate de la caz la caz.
„Chestiunea a fost într-adevăr discutată ieri (joi - n.r.) la reuniunea Grupului de lucru al experţilor guvernamentali asupra aditivilor alimentari”, a declarat purtatorul de cuvant al comisarului Tonio Borg. Declaraţia sa vine după ce Guvernul României a anuntat joi că a solicitat, în cadrul unui grup de lucru din Comisia Europeană, ca reţeta micilor să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale.
Citeşte şi Ponta, către români: Noi ne luptăm, salvăm micii de CE. Fiţi ponderaţi de sărbători
„Este corect că bicarbonatul de sodiu sau E 500 nu este şi nu a fost niciodată autorizat în prepararea cărnii, inclusiv în cazul „mititeilor”. În noua listă a aditivilor alimentari pentru UE (Anexa II a Regulamentului (EC) No 1333/2008), folosirea autorizată a aditivilor este prezentată în conformitate cu categoriile de alimente la care ei pot fi adăugati. Noua lista este bazată pe autorizaţiile acordate în conformitate cu vechile directive. Noua listă va intra în vigoare de la 1 iunie”, a transmis Frederic Vincent.
„Dacă industria cărnii foloseşte aditivi, care sunt esenţiali pentru ei (mititei - n.r.), este necesară depunerea unei cereri de autorizare. Folosirea aditivilor este analizată de la caz la caz şi, dacă aceasta respectă condiţiile prevăzute în legislaţia privind aditivii alimentari, Comisia Europeană va propune autorizarea lor”, a comunicat purtătorul de cuvânt.
Citeşte şi