Proprietarii de silozuri de grâu oferă 35 de bani pe kg de grâu şi îl vând cu 58 de bani
Două milioane de hectare de teren stau nelucrate
Producătorii agricoli de cereale au două mari probleme în momentul de faţă: monopolurile firmelor care deţin spaţiile de depozitare şi faptul că mulţi proprietari preferă să îşi lucreze singuri terenul, deşi asocierea cu alte ferme ar putea da naştere unor afaceri profitabile. “Cei care deţin spaţiile de depozitare a cerealelor fac preţul. Au oferit producătorilor 35 de bani pe kg de grâu şi acum îl vând cu 58 de bani. Nu ai ce să le faci. Fermele mari de cereale, de peste 1.000 de ha, şi-au rezolvat problema, şi-au făcut spaţii proprii. Producătorii mici însă nu pot face nimic”, a declarat pentrul Gândul Adrian Rădulescu, director Cabinet ministrul Agriculturii.
Deşi anul acesta producţia de grâu este de aşteptat să ajungă la peste şase milioane de tone de grâu, adică de două ori mai mult decât cea din 2007, preţul preţul pâinii s-ar putea să se menţină, în cel mai bun caz, dacă nu chiar să se mărească. Reprezentanţii producătorilor de produse de panificaţie au declarat recent că nu are importanţă producţia de grâu ci preţul pieţei. Altfel spus, dacă producătorii români pot vinde la un preţ mai bun grâul lor peste graniţă, în Germania de exemplu, asta vor face, oferta internă urmând să fie acoperită din ceea ce rămâne sau din importuri mai mult sau mai puţin ieftine.
Măcar 150 de hectare ca să faci bani din cultivatul cerealelor
Rădulescu a explicat că pentru a fi profitabilă o fermă de cereale trebuie să aibă măcar 150 de hectare, în această situaţie fiind mai puţin de jumătate dintre ferme. La nivelul României, cele circa nouă milioane de hectare cultivate cu cereale de toamnă şi de vară sunt reprezentate de două mari tipuri de ferme: cele de până la 10 hectare, care ocupă 3,5 mil. de he