Valoarea importurilor de produse agroalimentare din afara Uniunii Europene, în primul trimestru al acestui an, a fost de 180,337 milioane euro, de trei ori mai mare decât exporturile, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. La loc de frunte pe lista produselor agroalimentare pe care le vindem în afara spaţiului Uniunii Europene stau tăuraşii, mioarele, laptele bătut, smântâna, cartofii, ceaiul aromatizat, dar şi seminţele de anason, badian, mărar, coriandru şi chimen. În schimb, importăm masiv banane, citrice, mere, pere şi gutui proaspete, carne şi organe comestibile de pasăre.
Tot “din afară” mâncăm şi peşte congelat, ceapă franţuzească, usturoi şi praz, dar şi napi, sfeclă roşie pentru salată şi zahăr din trestie. Grâul, porumbul, orezul şi seminţele de floarea-soarelui se găsesc atât pe lista de import, cât şi pe cea de export. Mai precis, în primul trimestru, România a importat circa 13.500 tone de grâu, la un preţ mediu de circa 162 euro pe tonă, după cum rezultă din datele furnizate de Ministerul Agriculturii, şi a exportat o cantitate de circa 7.880 tone grâu, la un preţ de aproximativ 137 euro pe tonă. Pe de altă parte, în primul trimestru, românii au continuat să exporte inclusiv nuci de cocos şi nuci de Brazilia, în total pe primele trei luni fiind vândute în ţările terţe circa 5 tone, precum şi piei de păsări acoperite cu pene, al căror preţ mediu la export a fost, potrivit datelor de la acelaşi minister, de circa 6.160 euro pe tonă. În total, întreprinzătorii au încasat din exportul de piei de păsări cu pene circa 154.000 euro. Conform aceloraşi date, ţara noastră a exportat produse agroalimentare, în primele trei luni ale acestui an, în afara spaţiului UE, în valoare de circa 60 milioane euro. (L.V.)
Valoarea importurilor de produse agroalimentare din afara Uniunii Europene, în primul trimestru al acestui an, a fost de 180,337 milioan