10 porţiiCompoziţie pentru blat: 6 gălbenuşuri, 200 g zahăr, 100 g nucă măcinată, 2 linguri de făină, 200 g ciocolată albă, un praf de copt, zeama de la o lămâie mică, un praf de 10 porţii Compoziţie pentru blat: 6 gălbenuşuri, 200 g zahăr, 100 g nucă măcinată, 2 linguri de făină, 200 g ciocolată albă, un praf de copt, zeama de la o lămâie mică, un praf de vanilie. Compoziţie pentru cremă: 6 albuşuri, 12 linguri de zahăr, 250 g margarină, 3 linguri de apă plată, 250 g nucă prăjită, pulpa de la 10 caise mari. Pentru ornament feliuţe de caise, nucă măcinată şi frunze de mentă. Prepararea blatului: Vom bate albuşurile cu zahărul până obţinem o spumă. Adăugăm, pe rând, făina, praful de copt dizolvat cu zeama de lămâie şi nuca măcinată. Turnăm această compoziţie de consistenţa smântânii groase într-o tavă unsă cu unt (sau ulei de măsline) şi presărată cu pesmet sau griş. Blatul va sta la cuptor, la foc potrivit, 30 de minute. Când îl scoatem din cuptor îl vom acoperi cu ciocolata albă, tăiată mărunt.Crema o pregătim astfel: vom amesteca gălbenuşurile cu 6 linguri de zahăr, până obţinem o spumă. Vom carameliza zahărul rămas. Adăugăm apa plată, margarina şi le punem să fiarbă, la foc foarte mic. Când s-a omogenizat amestecul, punem gălbenuşurile, cu nuca şi pulpa caiselor, tăiate mărunt. Când crema s-a îngroşat o luăm de pe foc, o lăsăm să se mai răcească şi, în final, o întindem uniform peste blat. Vom orna tortul cu bucăţele de caise, nucă măcinată şi câteva frunze de mentă. Poate fi servit, după ce a stat la rece cel puţin 3 ore.