Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice susţine taxa pe alimentele nesănătoase. Nutriţionistul Nicolae Hâncu şi deputatul Mircia Giurgiu propun ca o taxă modică să fie aplicată producătorului de alimente cu conţinut caloric ridicat.
În favoarea acestei taxe se declară Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Acesta a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, fragmente din „biblia cancerului", cel mai important tratat realizat în Statele Unite ale Americii sub semnătura Institutului American de Cancer şi Fundaţia Mondială a Cancerului.
Deputatul clujean Mircia Giurgiu, cunoscut pentru promovarea legii „anti-fast food în şcoli", crede că iniţiativa Ministerului Sănătăţii, de a taxa mâncarea de tip fast-food, chiar dacă e dificil de aplicat fără o consultare eficientă cu patronatele din domeniu, poate avea un efect benefic asupra sănătăţii pe termen lung a copiilor şi nu numai.
„Dacă lumea ar deveni normoponderală, jumătate din bolile de cancer ar putea fi evitate, iar dacă cei care au deja cancer şi-ar trata obezitatea s-ar reduce mortalitatea la jumătate", a atras atenţia renumitul nutriţionist clujean.
Cum mâncăm sănătos
Hâncu recomandă alegerea unor alimente cu conţinut caloric ponderat, dând exemplul unui hamburger. Potrivit unor tratate internaţionale, un hamburger obişnuit depăşeşte cu mult media de 250 de kilocalorii la 100 de grame de aliment. „Hamburgerul clasic are 266 de kilocalorii pe 91 de grame de sandwich, dar toate sunt mult mai mari şi se mănâncă cantităţi mult mai mari", a spus Hâncu.
În locul unui hamburger, nutriţionistul recomandă o masă completă. „Dacă este prânz, se poate mânca orice carne de pasăre sau peşte, cu garniturile necesare şi salată. Dacă este vorba de 10 dimineaţa sau după masa, atunci fructe. Cartofii prăjiţi