Creata la inceputul anilor 1800 supa englezeasca de peste à la Lady Morgan a ramas pana astazi unul dintre cele mai grele preparate. Pentru a respecta reteta lui CarÃşme, cel care a inventat-o, este nevoie de trei zile si foarte multe ingrediente. Potrivit istoricilor, acesta a fost ultimul preparat inventat de marele maestru al artei culinare.
Marele bucatar Marie Antoine CarÃşme, care a adus mari schimbari in tot ceea ce inseamna arta culinara moderna, a creat o supa care a ramas de aproape doua secole una dintre cele mai grele supe din lume. Eticheta i s-a dat deoarece necesita foarte multe etape de preparare, care se deruleaza pe parcursul a trei zile. Nici ingredientele nu se lasa mai prejos, supa necesitand o varietate de fructe de mare si trei sortimente de peste, care sunt destul de greu de gasit in pescarii. Reteta celei mai grele supe din lume a fost publicata pentru prima oara in 1833, in "Arta Bucatariei Frantuzesti".
PASIUNE. Marie Antoine CarÃşme a preparat-o pentru prima data la un banchet tinut in castelul Rothschild, in anul 1829. La acest festin au participat o multime dintre personalitatile vremii, iar marele bucatar s-a gandit sa le ofere o supa deosebita. Denumirea ei din meniu a fost "Supa de peste englezeasca à la Lady Morgan". Cea pentru care s-a pregatit supa, Lady Morgan, era invitata speciala a familiei Rothchild. CarÃşme a stat o zi in bucatarie sa se gandeasca ce ingrediente sa combine. A fost, potrivit istoricilor, printre ultimele preparate pe care marele maestru le-a inventat.
RETETA. Pentru prepararea supei avem nevoie de fileuri de calcan mic, un calcan fileuri, fileuri de tipar, oasele si pielea pestilor, o sticla de sampanie, o lamaie, 500 g trufe, doua cepe, un morcov, o telina, doua bucati de praz, o foaie de dafin, nucsoara, piper cayenne, doi catei de usturoi, doua hamsii, sare, supa de vitel, un albus, pasta