PREFERINŢĂ ● Dragoste fină pentru... "langustină"!
Printre "mîncărurile" cele mai gustoase din Zanzibar se numără: homarul, pescăruşul albastru, caracatiţa, crevetele sau sepia şi calamarul. Dar langusta… Mmmm, langusta e ceva deosebit!
PREFERINŢĂ ● Dragoste fină pentru... "langustină"!
Printre "mîncărurile" cele mai gustoase din Zanzibar se numără: homarul, pescăruşul albastru, caracatiţa, crevetele sau sepia şi calamarul. Dar langusta… Mmmm, langusta e ceva deosebit!
18 februarie (seară, noapte, nu mai ştim!!!)
Debarcăm la restaurant aşa cum ne-am şi îmbarcat, adică parcurgem cam 20 de metri prin apă, pentru că "ambarcaţiunea" noastră nu se putea apropia de mal. Restaurantul "popular"? O cocioabă puţin mai mare pe malul mării. E full şi grătarele sfîrîie cu tot felul de pescării pe ele. Nu ştiu de ce, dar gîndul mă duce la… mici! Începem cu o supă de langustă (nu mai mîncasem aşa ceva) atît de bună, încît îţi vine să dai cu căciula în cîini. Nu pot să o "descriu", pentru că e de... nedescris! Langustele sînt răspîndite în mările tropicale şi cele temperate din bazinele Oceanului Atlantic şi Pacific. Au un "corp" cu lungimea de pînă la 75 de centimetri, cefalotoracele este cilindric, acoperit cu spini, au antene lungi şi, spre deosebire de alte crustacee (precum homarul), nu au cleşte! Ca o informaţie specială pentru doamnele şi domnişoarele care ţin la siluetă, langusta are toate calităţile dietetice: calorii puţine şi aport mare de proteine şi săruri minerale. Buuuun... Pentru felul doi comandăm un grătar întreg de languste plus un vin alb sec şi rece. Deodată, îmi aduc aminte ce mi-a mărturisit acum ceva vreme, în Costa Rica, un marinar bătrîn: "Mie îmi plac cozile de languste! Gustoase rău făcute pe grill-ul nu foarte încălzit... O minunăţie!". Vă vine a crede că la acest restaurant popular brusca dragoste pentru