Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj au afirmat joi, 28 februarie, la şedinţa de Colegiu Prefectural, că persoanele care au aruncat carnea în lacul Tarniţa ar putea fi de la firme din judeţul Alba.
Scandalul cărnii de cal a fost una dintre temele discutate joi, 28 februarie, la Colegiul Prefectural.
„Nici nu ştiu cum s-o numesc, această acţiune iresponsabilă de deversarea a unei cantităţi importante de carne în lacul Tarniţa”, a precizat Vuşcan.
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj (DSVSA), Nicolae Pivariu a confirmat faptul că Studiul de Igienă şi Sănătate Publică a transmis că pentru toate cele 40 de eşantioane rezultatul a fost pozitiv pentru specia cabalină.
Adică, în lacul Tarniţa a fost aruncată aproape o tonă de carne de cal.
„Deci este carne de cal. Vreau să vă spun că şi dacă era carne de vită sau carne de cal lucrurile nu se schimbă. Faptul că această carne în cantitatea de 922 de kilograme a fost aruncată în zona Tarniţa e la fel de grav.
Că a fost persoană fizică sau persoană juridică la fel de grav.
Vă daţi seama ce conştiinţă avem şi ce putem face. La nivelul judeţului Cluj, în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare, pentru că această carne a ajuns în apă, am făcut nişte investigaţii pentru principalii germeni patogeni, respectiv, Salmonella, Listeria, E. Coli verotoxigen si Campylobacter, care sunt negative. Deci a fost o carne conformă.
La examenul exterior şi de profunzime a cărnii atestă caracteristici de carne proaspătă, în stare umedă. Deci nu putem vorbi despre o contaminare a apei cu nimic”, a precizat directorul DSVSA Cluj.
Carne tranşată într-o unitate specializată
Pivariu mai spune că se lucrează pentru depistarea celor care au aruncat carne aîn lacul Tarniţa.
„Părerea mea nu este o carne de pe raz