Noaptea, cartierul chinezesc al Bangkokului este la fel de bine luminat ca şi ziua. Firmele restaurantelor, magazinelor, chiar şi ale tarabelor ce împânzesc străzile clipesc atrăgător.
Nu se poate ca la sfârşitul unei "vizite" pe străzile întortocheate să nu pleci cu ceva. O bijuterie, un obiect de ceramică sau din lemn, un săculeţ cu ierburi despre care vânzătorii îţi spun că sunt remedii sigure pentru multe boli sau chiar îţi păstrează pentru mai mult timp tinereţea pe chip… Cât despre mâncare, sunt multe de povestit şi de gustat…
CREATOR DE REŢETE
Cam ca peste tot în Thailanda, şi în cartierul chinezesc poţi să devii creator de reţete. Şi asta pentru că pe fiecare tarabă se află zeci de boluri din care poţi să-ţi alegi ingredientele mâncării potrivite acelui moment, în acord cu starea ta de spirit. Astfel se pot combina tăiţeii de orez (atât de subţiri şi firavi, încât par a fi făcuţi din sticlă), cu ciuperci, carne, legume (multe dintre ele nu le poţi recunoaşte, dacă eşti turist european, nici după formă, dar nici după gust, ceea ce creează premisele unei experienţe inedite) sau sosuri (obligatoriu, cel de soia). La alte tarabe te întâmpină ghirlande de… raţe afumate. O alegi pe cea care-ţi place şi o poţi pregăti acasă. Oale uriaşe bolborosesc sau sfârâie la flacăra unei butelii şi de peste tot te ademenesc fel de fel de arome. Gesturi precise şi energice.
AROME ŞI GUSTURI
Multe maşini dotate cu remorcă se transformă în adăpost pentru fructele şi legumele care-şi aşteaptă cumpărătorii. Nici un fruct nu este la fel ca în Thailanda şi trebuie să mărturisesc că pe o străduţă a cartierului chinezesc, într-o lădiţă, se aflau cele mai mari, mai roşii şi mai gustoase cireşe pe care le-am mâncat vreodată. Toată lumea este în căutarea "a ceva", dar există şi timp de răgaz. O vânzătoare de fructe demonstra pentru t