Margarina "To sandwiches" este un produs foarte periculos pentru sănătatea consumatorilor, deoarece este fabricat din grăsimi modificate prin procedee chimice. Pentru a le da consistenţa dorită, producătorul a adăugat şi aditivi alimentari cu potenţial periculos asupra organismului.
Uleiurile vegetale rafinate hidrogenate reprezintă un real pericol pentru sănătatea tuturor consumatorilor. Celor bolnavi le poate agrava suferinţa, iar pe cei sănătoşi îi poate trimite la spital. Din cauza acizilor trans pe care îi conţine, grăsimea hidrogenată a fost interzisă în Statele Unite ale Americii, Danemarca şi Elveţia, iar în alte ţări utilizarea ei a fost limitată. De asemenea, producătorii sunt obligaţi să declare cantitatea de grăsimi trans din alimente, ceea ce în cazul acestei margarine nu se întâmplă. Cele mai grave probleme pe care le provoacă sunt cele la nivelul sistemului cardiovascular şi al funcţiei hepatice.
ADITIVI ALIMENTARI
Pe lângă grăsimile hidrogenate, produsul mai conţine şi aditivi alimentari care îi scad şi mai mult calitatea. Testele realizate pentru poligricerina poricinoleat E476 au demonstrat că are efecte hepato şi nefrotoxice, doza zilnică admisă pentru acest aditiv fiind de 7,5 mg/kg corp. Colorantul E160b, annatto (bixină, norbixină), poate provoca urticarie, astm. Nu este recomandat în alimentaţia copiilor, pentru că duce la apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Chiar dacă este considerat inofensiv, palmitatul de ascorbil nu poate fi consumat în cantităţi mari, doza zilnică admisă pentru acesta fiind de 1,25 mg/kg corp.
În ciuda compoziţiei sale, margarina are o valoare energetică foarte scăzută pentru un produs din această categorie. Secretul este unul singur: emu