Deşi are o pensiune de numai doi ani de zile, maramureşeanca Mioara Bodea a învăţat o lecţie importantă, aceea că succesul afacerii şi mulţumirea vizitatorului stau în colaborarea oamenilor care lucrează în industria turismului.
Ea şi soţul ei aveau o casă mare în satul Glod, aşa că au început să facă agroturism. "Şi văzând că merge afacerea, am construit o pensiune turistică", povesteşte Mioara.
Acum, vila şi pensiunea au în total 50 de locuri de cazare, care se ocupă în procent de 70% pe timpul verii: "Cei mai mulţi turişti vin vara, din iunie până în septembrie, iar apoi de Crăciun şi de Revelion. Vin şi străini, mai ales francezi. Maramureşul e mult promovat în Franţa", explică ea.
"Îi învăţăm să joace învârtita"
Poate că cel mai de preţ lucru de care au parte turiştii veniţi în Glod este atmosfera specifică a unui sat maramureşean. Iar dacă vor să se şi îmbrace în port popular, proprietarii pensiunii le pun la dispoziţie îmbrăcămintea făcută special pentru acest scop, de la pânzătură (batic), cămaşă, zadii (şorţ cu dungi negre şi roşii) la satan (fustă albă) şi opinci.
Iar apoi, dacă nu se mulţumesc numai cu o fotografie, turiştii pot lua parte la obiceiurile regiunii: "Îi învăţăm să joace învârtita, le facem seri muzicale. Avem un mic atelier de ţesătorie şi pot să înveţe cum să ţeasă la război", povesteşte Mioara.
La pensiune au şi un teren de călărie amenajat, iar caii sunt ai lor sau îi închiriază de la vecini. Seara, proprietarii pensiunii aduc ceteraşi din sat şi fac un foc de tabără în jurul căruia bătrânii din Glod spun poveşti despre Pintea Viteazul, vestitul haiduc din Ţara Lăpuşului.
Mâncarea tradiţională este pregătită la pensiune: pâine din făină de mălai, sarmale, coaste şi cârnaţi de porc cu mămăligă, cozonaci de casă, murături, slănină, plăcinte umplute cu br