Adăugarea unui dressing lipsit de calorii în saltă nu aduce beneficii sănătăţii, potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Iowa, citaţi de Daily Mail.
Sosurile bogate în grăsimi ajută organismul să absoarbă mai multe carotenoide din legume, compuşi asociaţi cu un risc scăzut de îmbolnăvire de cancer sau boli de inimă.
Cercetătorii i-au rugat pe 29 de subiecţi să mănânce salate cu dressing de unt, bogat în grăsimi saturate, ulei de rapiţă pentru grăsimile monosaturate şi ulei de porumb pentru grăsimi polinesaturate.
Fiecare salată a fost garnisită cu cantităţi diferite de sos, având trei, opt, respectiv 20 de grame de grăsime, pentru a distinge între efectele acestora.
După experiment, participanţii au făcut teste de sânge pentru a vedea care este nivelul de absorbţie al carotenoidelor, iar rezultatele au arătat că acesta era cu atât mai ridicat cu cât cantitatea de grăsimi consumată era mai mare.
În cazul uleiului de rapiţă şi al celui de măsline, absorbţia de carotenoide s-a dovedit a fi aceeaşi indiferent de cantitatea în care este consumat, ceea ce înseamnă că dressingurile bazate pe aceste ingrediente sunt recomandate celor care vor să-şi ţină greutatea sub control.
“Cei care vor să se bucure mai mult de beneficiile fructelor şi legumelor trebuie să le asocieze cu dressingurile potrivite. Cei care optează pentru o salată cu un sos sărac în grăsimi reduc numărul de calorii, dar pierd beneficiile aduse de legume”, explică specialiştii.
Adăugarea unui dressing lipsit de calorii în saltă nu aduce beneficii sănătăţii, potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Iowa, citaţi de Daily Mail.
Sosurile bogate în grăsimi ajută organismul să absoarbă mai multe carotenoide din legume, compuşi asociaţi cu un risc scăzut de îmbolnăvire de cancer sau boli de inimă.
Cercetătorii i-au rugat pe 29