GURMANDUL IN BUCATE Vara. Anotimp colorat in galbenul soarelui, al caiselor, al florilor de papadie. Culoare stralucitoare. Gandurile ne zboara catre pajisti intregi presarate cu flori galbene ca niste lacrimi ale soarelui. Revenim cu picioarele pe pamant si ne indreptam cu pasi repezi catre bucatarie. Vrem sa strangem intr-o farfurie fiecare raza de soare, cu caldura si stralucirile ei. Cautam ingrediente galbene sau aurii. Cautam caldura si odihna verii.
Porumb galben⦠O multime de boabe aurii asteapta sa se stranga intr-un preparat delicios. O mancare de vara venita din China pentru a extazia simturile europenilor. Pare atat de simpla, incat poate ca ai spune ca nici nu merita efortul sa te apuci sa o prepari. Dar multimea de gusturi si complexitatea aromelor te vor face sa iti schimbi parerea. "Porumbul de aur" poate constitui o garnitura "altfel" pentru mesele tale festive, dar il poti consuma si ca atare.
RETETA. Pentru a prepara "Porumbul de aur" aveti nevoie de 400 g porumb fiert, 100 g galbenus de ou fiert, amidon, ulei, unt, legume de sezon (morcovi, castravete, rosii), condimente pentru carnea de pui, sare, vin de bucatarie, dupa gust. Se pune tigaia pe foc, dupa care se adauga untul. Ouale se fierb, li se scoate galbenusul si apoi se adauga in tigaia cu untul fierbinte. Se paseaza bine pana cand se formeaza o pasta. Peste aceasta se presara sare si condimente speciale pentru carnea de pui, se amesteca bine. Cand s-a omogenizat se adauga porumbul fiert (sau din conserva). Se lasa la prajit putin timp, pana cand capata o culoare aurie, dupa care se scoate si se pune pe o farfurie intinsa. In prealabil, vasul trebuie ornat cu legumele de sezon, care se feliaza si se asaza pe farfurie de jur-imprejur.
Alaturi de acest preparat se poate consuma orice fel de bautura, de la traditionalul ceai chinezesc pana la un paharel cu tarie romaneasca.